Technologische innovatie voor dementie
Aangenaam, mijn naam is Tim van Santen, ik ben 25 jaar en heb recent mijn Master Health Innovation afgerond. Ik zet mij in voor mensen met dementie.
In mijn onderzoek heb ik mogen ervaren hoe het is om te leven met dementie. Ik mocht heel dichtbij komen bij de persoon en heb empathie ontwikkeld over hoe het is om dementie te hebben.
In de anderhalf jaar sinds ik deze reis ben begonnen, is mij veel duidelijk geworden. Niemand wil zijn zelfredzaamheid verliezen. Niemand wil in de steek gelaten worden door zijn of haar eigen cognitie. Gevoelens van onzekerheid, verwardheid en afhankelijkheid hebben mij geraakt.
Wat ik te veel ben tegen gekomen in mijn zoektocht naar een oplossing, zijn hulpmiddelen die de afhankelijkheid van mensen met dementie bevestigen. Veiligheid bieden, vrijheid beperken, alles om de mantelzorg een gerust gevoel te geven. Géén oplossing om mensen met dementie de regie over het leven terug te geven.
Mijn missie is om de behoefte van de persoon met dementie voorop te stellen. Een gevoel van zekerheid bieden. Een cognitieve prothese die is ontwikkeld vanuit de behoefte en het vermogen van mensen met dementie. Waarop je terug kunt vallen en waarmee jouw onafhankelijkheid en vrijheid in stand blijft. “Imagine a memory which is outside you and responsive to you but doesn’t control you” (Inglis, et al., 2004).
Figuur 1 ontwerp TimeSteps
TimeSteps is een cognitieve prothese/ smartphone die mensen met dementie door de dag begeleidt. TimeSteps heeft als ultieme doel om mensen met dementie weer regie over hun eigen leven te geven en de ziektelast voor de omgeving te verminderen. Mensen moeten meer zelfstandigheid ervaren en zich zelfverzekerd voelen.
TimeSteps richt zich op de ondersteuning van prospectief geheugen (vooruit kunnen plannen), retrospectief geheugen (wat is er in het verleden gebeurd) en handelen (hoe gebruik ik dit). Dit werkt alleen als het hulpmiddel herkenbaar en niet stigmatiserend is: dáárom de smartphone. De smartphone is onderdeel van een ecosysteem in huis, waar middels gesproken berichten, projecties en foto’s wordt ondersteunt in het geheugen.
Door het verzamelen van data over het gebruik en dit terug te geven aan de gebruiker blijven de functionaliteiten ondersteunend, in welke fase van dementie dan ook. TimeSteps krimpt mee met het ziekteverloop. In het begin gebruik je misschien zeven widgets op het beginscherm en in de laatste fase heb je alleen nog één knop nodig om jouw partner te bellen.
Het onderzoek
Aan het onderzoek hebben bijna 30 mensen met dementie, partners, ergotherapeuten en casemanagers input geleverd.

UITNODIGING
Over 10 jaar willen wij 270.000 mensen met dementie (70%) direct betrekken bij TimeSteps en het aantal thuiswonende mensen met dementie verantwoord verhogen van 70% naar 80%.
Doen jullie mee?